Wat zijn beurskoersen? Waar zijn ze op gebaseerd?Koersen

U kunt uw beschikbare kapitaal op een spaarrekening zetten, maar u kunt er daarnaast voor kiezen om bijvoorbeeld aandelen, opties of warrants aan te kopen. Met aandelen kiest u voor een investering in een onderneming, door hen een stukje eigen vermogen aan te bieden. U kunt daar aan de andere kant dividend voor terugkrijgen, of winst proberen te maken met stijgende beurskoersen. Wat zijn beurskoersen nou eigenlijk en hoe kunt u in de verschillende producten beleggen?

 

Wat zijn beurskoersen?

Beurskoersen kunnen we zien als de waarde van een bepaalde onderneming. De waarde wordt niet alleen berekend op basis van de activa en passiva zoals die op de balans te vinden zijn, maar ook op basis van de vraag en het aanbod. Is er veel vraag naar een bepaald aandeel, bijvoorbeeld omdat er een hoge winst verwacht wordt? Dan zal de beurskoers over het algemeen een stijgende lijn laten zien. Heeft een bepaald bedrijf slechte jaarcijfers gepresenteerd? Dan is de kans groot dat u dit terug kunt zien in de beurskoersen, aangezien de vraag af zal nemen en de koers dus daalt.

 

Waar is een beurskoers op gebaseerd?

Beurskoersen zijn op een aantal verschillende elementen gebaseerd. Denk hierbij allereerst aan de activa en passiva van de onderneming, maar ook aan de winst die een onderneming maakt, de verwachtingen met betrekking tot groei en natuurlijk de algehele ontwikkeling van de markt. Verder is het bijvoorbeeld de prestatie van de onderneming in verhouding tot de overige bedrijven in de sector die een rol speelt, maar zijn ook ratio’s als de koers-/winstverhouding en de winst per aandeel van belang. Al deze elementen spelen een rol, waardoor het verstandig is deze in de gaten te houden wanneer u aandelen tegen beurskoersen wenst aan te schaffen.

Houd er daarnaast rekening mee dat de beurskoersen voor een belangrijk deel bepaald worden op basis van de psychologische aspecten die een rol spelen. Zorgt een lastige financiële situatie in Europa ervoor dat er onzekerheid ontstaat? Dan is de kans groot dat de Amerikaanse aandelen daar geen last van zullen hebben, maar de Europese aandelen onder druk komen te staan. Ontstaat er een positief beeld over de ontwikkeling van een bepaalde nieuwe sector? Dan is de kans groot dat veel aandeelhouders daar graag bij willen zijn, waardoor de vraag samen met de beurskoersen oploopt.

 

Welke beurskoersen zijn er?

Er bestaan talloze beurskoersen, bijvoorbeeld die van ondernemingen die genoteerd staan aan de diverse indices. Kies voor de AEX index in Nederland, de NASDAQ voor technologiebedrijven in Amerika of de Dow Jones voor algemene Amerikaanse bedrijven. In principe heeft ieder land een eigen index. De index bestaat uit een groot aantal ondernemingen met eigen beurskoersen, met aandelen die vrij verhandeld kunnen worden. Ook bepaalde commodity’s als olie en goud hebben eigen beurskoersen, op basis van de vraag en het aanbod. U kunt al deze beurskoersen gebruiken om een keuze te maken voor uw eigen investering, zodat u een aantrekkelijk rendement kunt maken. De verschillende beurskoersen realtime in de gaten houden kan onder andere bij ING.

 

Hoe en waar kan ik in beurskoersen handelen?

Wilt u zelf handelen in beurskoersen? Dat kunt u op een aantal verschillende manieren doen. Het is slim om een account te openen bij de broker Plus500. Plus500 maakt het mogelijk om in CFD’s aandelen te handelen. Maak een account aan en bekijk de mogelijkheden die deze CFD-broker te bieden heeft! Het is via de bovenstaande link of via de link hieronder mogelijk om u direct aan te melden bij de broker Plus500!